Bewaak je grenzen

Als ondernemer - en als mens - is het cruciaal om je grenzen te stellen. Het is een beetje een open deur intrappen en toch zijn er vaak nog mensen die hiermee worstelen.


Vier redenen waarom je duidelijk je grenzen moet stellen

🔸 Om je energie te bewaken

Overstimulatie en te veel externe prikkels zuigen jou leeg. En laat ons eerlijk zijn, dan ben je niet op je best. Niet voor jezelf en niet voor je klanten.

🔸 Om duidelijke prioriteiten te stellen

Je kan jezelf verliezen in je werk en je bent de hele dag druk bezig, maar ben je ook met de juiste dingen bezig? Beslis wat je gaat doen en wat je niet gaat doen.

🔸 Om te leren delegeren

Je kan niet altijd alles zelf doen, ook jij moet taken uitbesteden. Hierdoor krijg je meer tijd en energie om aan je bedrijf te werken in plaats van altijd in je bedrijf.

🔸 Om je creativiteit te bevorderen

Als jij altijd maar bezig bent en direct op iedere vraag reageert, heb je geen ruimte om te creëren en te focussen. De beste ideeën komen wanneer je ruimte laat voor inspiratie.


Leer omgaan met de reacties die je zal krijgen

Als grenzen stellen voor jou een nieuw gegeven is, dan zal je ongetwijfeld ook te maken krijgen met reacties.

Er zijn drie dingen om in je achterhoofd te houden op die momenten:

1️⃣ Geef de anderen tijd om te wennen

Mensen houden van voorspelbaarheid. Als je in het verleden altijd "ja" zei en meegaand was, kan het stellen van je grenzen onverwacht zijn. In hun ogen reageer je anders dan ze gewend waren. Je bent plots onvoorspelbaar geworden. Geef hen daarom de tijd om eraan te wennen en beschouw het stellen van grenzen als jouw nieuwe vorm van voorspelbaarheid.

2️⃣ Weet waarom je grenzen stelt

Een reactie - zeker een negatieve - kan je uit balans brengen en twijfel veroorzaken. Op zo’n momenten is het goed om terug te kijken naar waarom je jouw grenzen stelt.

Want er zijn ongetwijfeld zeer goede redenen waarom je bepaalde dingen niet meer wil doen. Je gaat de voordelen pas ten volle ervaren als je hierin bedreven wordt. Als je jezelf telkens door de kleinste reactie laat overhalen, geef je jezelf de kans niet om te ontdekken wat het je allemaal kan opleveren.

3️⃣ Beschouw het als een compliment

Na verloop van tijd zal je merken dat mensen die aanvankelijk negatief reageerden of moeite hadden met jouw grenzen, je achteraf zullen complimenteren. Want vaak hebben zij hier zelf nog een leerproces in. Hun reactie en weerstand komen doordat jij iets doet wat zij op dat moment (nog) niet kunnen - en jij dus wel.


Wil je meer weten over het stellen van grenzen en hoe je ermee om kunt gaan? Neem contact met me op voor een gesprek en ik bespreek het graag met je.