Grenzen stellen

Grenzen stellen in een familiebedrijf: noodzakelijk, maar niet altijd makkelijk
Als ondernemer – en als mens – is het cruciaal om je grenzen te stellen. Een open deur, en toch is het een van de moeilijkste dingen voor velen.
In een familiebedrijf wordt dit nog complexer. Er zijn niet alleen zakelijke verwachtingen, maar ook familiedynamieken die meespelen. De grens tussen werk en privé is dun, beslissingen raken niet alleen jou, maar ook anderen.
Toch is grenzen stellen geen luxe, maar een noodzaak. Voor jezelf, voor je leiderschap en voor de toekomst van het bedrijf.
Vier redenen waarom je duidelijk je grenzen moet stellen
Om je energie te bewaken
In een familiebedrijf word je voortdurend meegezogen in gesprekken, beslissingen en verwachtingen. Maar altijd ‘aan’ staan, put je uit. En als jij leegloopt, heeft niemand daar iets aan—niet jij, niet het bedrijf.Om duidelijke prioriteiten te stellen
Je kan de hele dag druk bezig zijn, maar ben je ook met de juiste dingen bezig? Grenzen stellen betekent bewust kiezen waaraan je je tijd en aandacht geeft. Niet alles is jouw verantwoordelijkheid.Om te leren loslaten en delegeren
In een familiebedrijf voelt het vaak alsof jij álles moet dragen, maar dat is niet houdbaar. Grenzen helpen je om te bepalen wat echt bij jouw rol hoort en wat je beter overdraagt.Om je visie en creativiteit te bewaken
Als je altijd bezig bent met reageren op anderen, blijft er geen ruimte over om vooruit te kijken. Echte strategische keuzes vragen afstand, niet constante beschikbaarheid.
Leer omgaan met de reacties die je zal krijgen
Als grenzen stellen voor jou een nieuw gegeven is, dan zal je ongetwijfeld ook te maken krijgen met reacties.
Er zijn drie dingen om in je achterhoofd te houden op die momenten:
1️⃣ Geef de anderen tijd om te wennen
Mensen houden van voorspelbaarheid. Als je in het verleden altijd "ja" zei en meegaand was, kan het stellen van je grenzen onverwacht zijn. In hun ogen reageer je anders dan ze gewend waren. Je bent plots onvoorspelbaar geworden. Geef hen daarom de tijd om eraan te wennen en beschouw het stellen van grenzen als jouw nieuwe vorm van voorspelbaarheid.
2️⃣ Weet waarom je grenzen stelt
Een reactie - zeker een negatieve - kan je uit balans brengen en twijfel veroorzaken. Op zo’n momenten is het goed om terug te kijken naar waarom je jouw grenzen stelt.
Want er zijn ongetwijfeld zeer goede redenen waarom je bepaalde dingen niet meer wil doen. Je gaat de voordelen pas ten volle ervaren als je hierin bedreven wordt. Als je jezelf telkens door de kleinste reactie laat overhalen, geef je jezelf de kans niet om te ontdekken wat het je allemaal kan opleveren.
3️⃣ Beschouw het als een compliment
Na verloop van tijd zal je merken dat mensen die aanvankelijk negatief reageerden of moeite hadden met jouw grenzen, je achteraf zullen complimenteren. Want vaak hebben zij hier zelf nog een leerproces in. Hun reactie en weerstand komen doordat jij iets doet wat zij op dat moment (nog) niet kunnen - en jij dus wel.
Vind jij het moeilijk om je grenzen te bewaken binnen het familiebedrijf? Of bots je op weerstand? Neem contact met me op voor een gesprek en ik bespreek het graag met je.