Blijf jij halsstarrig vasthouden?

Je zit ‘s avonds naar een film te kijken, je bent halverwege en eigenlijk vind je de film helemaal niet goed. Wat doe jij? Blijf je verder kijken of stop je de film en doe je iets anders?

Vaak blijven mensen verder kijken vanuit de redenering: ik heb nu al tijd geïnvesteerd in de eerste helft, ik zal de tweede helft ook maar uitkijken.

Dit voorbeeld is vrij onschuldig, maar beslissingen nemen vanuit diezelfde redenering in je onderneming is dat heel wat minder!

Het is namelijk één van de grootste valkuilen die ik bij ondernemers zie: de sunk cost fallacy. Dat is wanneer je vasthoudt aan iets op basis van de investering die je er al in gedaan hebt.


Hoe herken je dit in een familiebedrijf?

Bijvoorbeeld: de vorige generatie heeft jaren geïnvesteerd in een bepaald product of een specifieke markt. Nu merk jij als nieuwe generatie dat de vraag daalt, maar je blijft toch vasthouden. Waarom?

👉 “We hebben hier zoveel tijd en geld ingestoken.”

👉 “Dit is altijd al onze focus geweest.”

👉 “Opa en papa hebben dit bedrijf hierop gebouwd, ik kan toch niet zomaar veranderen?”

De druk van die eerdere investeringen – en de familiegeschiedenis – maakt het extra moeilijk om objectief te kijken. Maar vasthouden aan iets puur omdat het altijd zo geweest is, remt de groei van je bedrijf. Dus blijf je hopen dat het goed zal komen.

Hopen is helaas geen strategie. Ergens aan vasthouden enkel en alleen omwille van de gemaakte investeringen is zelden een goed idee. Ga objectief kijken naar waar het misloopt en neem op basis daarvan beslissingen.


Wat kan je doen om dit te voorkomen?

1) Wees bereid om verlies te nemen

Soms moet je iets durven loslaten om vooruit te kunnen. Het feit dat er al geld of tijd in is gestoken, mag geen reden zijn om door te gaan als het geen toekomst heeft.

2) Kijk vooruit, niet achteruit

Richt je niet op wat er al geïnvesteerd is, maar op de toekomst. Zal dit over vijf jaar nog relevant zijn? Biedt het nog groeikansen?

3) Durf extern advies in te winnen

Als familie zit je soms te diep in het verhaal om helder te zien. Een frisse blik van buitenaf – een mentor, coach of externe ondernemer – kan je helpen objectiever te kijken.

Je hoeft niet te blijven hangen in wat was, als het je niet helpt naar wat kan zijn.

En als je voelt dat je vastzit in bepaalde keuzes binnen je familiebedrijf, laat ons daar eens samen naar kijken. Je kan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen.