Wat weerstand je komt vertellen

Onlangs zei een coachee tegen mij "ik vind u niet leuk".

Op het eerste gehoor, niet direct wat je wil horen. Toch beschouw ik het als één van de mooiste complimenten die mij als coach kan geven.

Want als coach ben ik er niet om leuk of aardig gevonden te worden. Ik ben er om jou vooruit te helpen, om je te helpen groeien.

En bij groeien hoort weerstand. Dat was ook wat die coachee op dat moment voelde: weerstand. Ik had hem subtiel maar direct geconfronteerd met het verschil tussen zijn woorden en daden, waardoor zijn blokkades aan het licht kwamen.

Daar schrok ie in eerste instantie van. Dus ging hij in het verweer.

Net als vele anderen wou hij die weerstand vermijden. We zien het vaak als iets waar we niet mee geconfronteerd willen worden. Maar eigenlijk is het omgekeerd: je zou er juist naartoe moeten gaan, want weerstand is vaak het sterkst net voor een doorbraak.

Want weerstand komt je ontzettend veel vertellen, àls je er goed naar wil en durft luisteren. Het wijst op angst, onzekerheid en oude patronen die opspelen en ons tegenhouden. Maar om die diepere betekenis te vinden en ervan te leren, heb je moed nodig. En moet je door die weerstand durven stappen.

Dat was ook wat mijn coachee deed, hij ging dwars door zijn weerstand en kreeg een heldere kijk op zijn probleem en we konden aan de slag met concrete actiestappen.

Weerstand brengt je groeikansen, als je ze wil nemen. 

Weet jij waar jouw weerstand zit en wat die jou komt vertellen? Laat ons het even samen bekijken.